post

Η στιγμή που η καλύτερη σας φίλη σάς ανακοίνωσε πως παντρεύεται και σας θέλει στο πλάι της ως κουμπάρα, θα σας μείνει σίγουρα αξέχαστη.

Η ημέρα του γάμου είναι ξεχωριστή για το ζευγάρι που θα επισφραγίσει την αγάπη του μα και για εσάς που θα ενώσετε αυτούς τους δύο ανθρώπους. Αν οι προετοιμασίες για την μέρα που θα παντρέψετε την φίλη σας, έχουν ήδη αρχίσει, το κείμενο που ακολουθεί, θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

Ποιες είναι οι οικονομικές υποχρεώσεις του κουμπάρου προς το ζευγάρι που παντρεύεται

Αν δεν έχετε παντρέψει ξανά παλαιότερα κάποιο άλλο φίλο, είναι λογικό να μη γνωρίζετε τις οικονομικές υποχρεώσεις του κουμπάρου για τον γάμο. Ας δούμε πιο αναλυτικά τα  έξοδα της θρησκευτικής τελετής που θα επωμιστείτε ως κουμπάρα:

Ο στολισμός της εκκλησίας:

Συνήθως η κουμπάρα είναι υπεύθυνη για τα έξοδα του στολισμού της εκκλησίας όπου θα διεξαχθεί ο γάμος μα και για τον στολισμό του αυτοκινήτου που θα μεταφέρει το ζευγάρι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα μέρος αυτών των εξόδων, το καλύπτει το ζευγάρι, εάν το επιθυμεί.

Στέφανα:

Είναι υποχρέωση του κουμπάρου ή της κουμπάρας να αγοράσει τα στέφανα του γάμου, αλλά δεν επιλέγει μόνος/η ποια θα αγοράσει. Ζητήστε από το ζευγάρι να σας συνοδέψει  στο κατάστημα ώστε να διαλέξετε από κοινού τα στέφανα που θα χρησιμοποιήσετε στην τελετή.

Λαμπάδες:

Αυτές βρίσκονται δεξιά και αριστερά από το ζευγάρι

Γαμήλιο δώρο:

Μπορείτε να ρωτήσετε το ζευγάρι τι είναι αυτό που χρειάζονται περισσότερο για να τους το δωρίσετε. Ή να τους προσφέρετε οτιδήποτε θέλετε εσείς.

Ένα χρηματικό ποσό για την εκκλησία:

Πριν ξεκινήσει ο γάμος ή μόλις ολοκληρωθεί, θα χρειαστεί να δώσετε κάποια χρήματα στον ιερέα που πραγματοποίησε την τελετή. Αυτό το ποσό είναι διαφορετικό από εκκλησία σε εκκλησία.

Σετ γάμου.

Τι είναι το σετ γάμου ή αλλιώς σετ κουμπάρου και πώς χρησιμοποιείται

Αναπόσπαστο στοιχείο του γάμου είναι το σετ κουμπάρου που αποτελείται από έναν δίσκο, μία καράφα, ένα ποτήρι κρασιού και δύο ποτήρια σαμπάνιας. Ο κουμπάρος μόλις φτάνει στην εκκλησία, δίνει στον ιερέα που θα τελέσει τον γάμο ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και τον δίσκο με το ποτήρι κρασιού και την καράφα. Κατά την διάρκεια της τελετής, ο ιερέας θα ευλογήσει τα κουφέτα και θα τα τοποθετήσει στον δίσκο.

Στην καράφα θα προστεθεί το κόκκινο κρασί και μόλις ολοκληρωθεί το μυστήριο του γάμου, οι νεόνυμφοι θα πιούν από το ίδιο ποτήρι τρεις γουλιές κρασί. Τα ποτήρια της σαμπάνιας δεν χρησιμοποιούνται στην εκκλησία, αλλά στην δεξίωση όταν το ζευγάρι κόβει την τούρτα και τα κρατούν κάθε φορά που χαιρετούν τους καλεσμένους.

Πόσο κοστίζει το σετ γάμου

Όπως προαναφέρθηκε, ο κουμπάρος αγοράζει τα ποτήρια γάμου, την καράφα και τον δίσκο. Τα ποτήρια και η καράφα κατασκευάζονται είτε  από κρύσταλλο είτε από γυαλί και οι δίσκοι είναι επάργυροι. Επίσης, μπορείτε να βρείτε και ασημένιους δίσκους στα εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης ειδών γάμου, αλλά είναι λιγότερο οικονομικοί.

Στα καταστήματα θα βρείτε πολλά έτοιμα σετ κουμπάρου διακοσμημένα με διάφορες κορδέλες. Οι τιμές είναι ενδεικτικές και ενδέχεται να κυμαίνονται από 150€ μέχρι και 300€ ανάλογα με τα υλικά κατασκευής τους.

Ιδέες για πιο οικονομικά σετ

Εάν ως κουμπάρα θέλετε να προσθέσετε την δική σας «πινελιά» στα ποτήρια και στην καράφα, μπορείτε να τα διακοσμήσετε μόνοι σας. Βεβαιωθείτε πως έχετε και την έγκριση του ζευγαριού που θα παντρευτεί και ξεκινήστε την DIY διακόσμηση του σετ. Κάποιες οικονομικές ιδέες διακόσμησης είναι οι ακόλουθες:

Δαντέλα:

Αν στο νυφικό υπάρχει δαντέλα, θα έχει ενδιαφέρον να προσθέσετε και στο σετ γάμου δαντέλα για να δώσει ένα πιο ρομαντικό ύφος σε όλη την τελετή. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμη δαντέλα και να την τοποθετήσετε στα ποτήρια και στην καράφα με κόλλα σιλικόνης. Αν πάλι, είστε καλοί στο πλέξιμο, μπορείτε να την πλέξετε μόνη σας και να την τοποθετήσετε και πάνω στο δίσκο.

Λινάτσα:

Η λινάτσα είναι ένα αρκετά οικονομικό ύφασμα που είναι κατάλληλο για την διακόσμηση. Τυλίξτε την βάση των ποτηριών και της καράφας με την λινάτσα και προσθέστε διάφορα στοιχεία που ταιριάζουν με το θέμα του γάμου και την εποχή όπου θα πραγματοποιηθεί. Για παράδειγμα, αν ο γάμος γίνει καλοκαίρι σε κάποιο νησί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γαλάζιο χρώμα λινάτσας και κοχύλια. Αν πραγματοποιηθεί άνοιξη, μπορείτε να βάλετε διάφορα αποξηραμένα λουλούδια.

Άλλα διακοσμητικά στοιχεία:

Χρησιμοποιήστε σπάγκο ή κορδέλες και δέστε στην καράφα και στα ποτήρια γάμου κάποια μοτίβα όπως φύλλα ελιάς που συμβολίζουν την ένωση και την γονιμότητα, ασημένια ή ατσάλινα αστέρια ή καρδιές.

Τέλος, μπορείτε να προσθέσετε μόνο λίγες λευκές χάντρες στη βάση των ποτηριών, εάν προτιμάτε μία πιο απλή διακόσμηση. Όποια από τις παραπάνω προτάσεις διακόσμησης και αν επιλέξετε, το σίγουρο είναι πως το σετ γάμου θα αρέσει στους καλεσμένους και στους νεόνυμφους.