post

Πήρες το Lower όταν ήσουν παιδί, μα τώρα που σκέφτεσαι να εργαστείς στο εξωτερικό, δυσκολεύεσαι να μιλήσεις στα Αγγλικά; Δεν είσαι ο μόνος. Αρκετοί ενήλικες, αν και μπορούν εύκολα να διαβάσουν και να κατανοήσουν αγγλικά κείμενα, αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στον προφορικό λόγο. Αν είναι αναγκαίο για σένα να μάθεις άμεσα να μιλάς καλά την αγγλική γλώσσα, σπεύσε να διαβάσεις τις επόμενες γραμμές του κειμένου. Ακολουθούν μερικές εύκολες μα και πολύ χρήσιμες συμβουλές εκμάθησης Αγγλικών για ενήλικες.

Ποιο είναι το κίνητρο σου;

Αρχικά, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις για ποιο λόγο θέλεις να μάθεις να μιλάς καλά αγγλικά. Αν δεν έχεις κάποιο σκοπό δεν θα έχεις και κανένα κίνητρο για να ξεκινήσεις την προσπάθεια και να αφιερώσεις αρκετό χρόνο στην εκμάθηση αυτής της ξένης γλώσσας. Για παράδειγμα, ένας σκοπός θα ήταν η μετακόμιση σε μία αγγλόφωνη χώρα για να συνεχίσεις τις σπουδές σου με ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε ένα πανεπιστήμιο ή για να βρεις μία καλύτερη εργασία.

Όρισε συγκεκριμένους στόχους για την εκμάθηση των αγγλικών

Μόλις σκεφτείς τον σκοπό της εκμάθησης, είναι σημαντικό να θέσεις μία σειρά από σύντομους και απλούς στόχους μέχρι να εκπληρώσεις τον σκοπό σου. Οι στόχοι θα λειτουργήσουν ως «πυξίδα» στην διαδρομή και δεν θα σε αφήσουν να χάσεις τον δρόμο σου. Λόγου χάρη, ο πρώτος σου στόχος μπορεί να είναι: «μέχρι το τέλος της ημέρας θα μπορώ να συστήνομαι σε κάποιον», ο δεύτερος «μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μπορώ να πηγαίνω σε ένα εστιατόριο και να παραγγέλνω φαγητό», ο τρίτος «μέχρι το τέλος του μήνα θα μπορώ να δίνω οδηγίες στα αγγλικά σε κάποιον που ψάχνει μία συγκεκριμένη οδό» κλπ.

Φρόντισε να σκέφτεσαι στα αγγλικά

Όταν προσπαθείς να μιλήσεις σε μία ξένη γλώσσα, αρκετές φορές δεν σε δυσκολεύει η γλώσσα αλλά το πώς σκέφτεσαι. Αν σκέφτεσαι στα ελληνικά και μετά επιχειρήσεις να μιλήσεις αγγλικά, θα χρειαστεί να κάνεις μετάφραση μεταξύ αυτών των δύο γλωσσών. Όμως δεν είναι καθόλου εύκολο να μεταφράζεις γιατί διαρκώς θα κάνεις λάθη. Γι αυτό το λόγο, πρέπει να σκέφτεσαι μόνο αγγλικά για να καταφέρεις να μιλήσεις και καλά σε αυτή την γλώσσα.

Χρησιμοποίησε τα αγγλικά στην καθημερινότητα σου. Σκέψου στα αγγλικά, όταν συμπληρώνεις την λίστα για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, πες φωναχτά στα αγγλικά τα υλικά που χρησιμοποιείς για να μαγειρέψεις το μεσημεριανό. Χρησιμοποίησε, ακόμη, ένα λεξικό για να ψάξεις νέες λέξεις που δεν γνωρίζεις. Έτσι, θα συνειδητοποιήσεις καλύτερα πως μιλάς ευκολότερα στα αγγλικά, όταν σκέφτεσαι σε αυτή την γλώσσα και όχι στα ελληνικά.

Εξασκήσου στους μονολόγους

Έπειτα, προσπάθησε να εξασκείς καθημερινά τα αγγλικά. Στάσου μπροστά σε ένα καθρέφτη και διάβασε δυνατά άρθρα γραμμένα στη αγγλική γλώσσα, διηγήματα, παραμύθια. Αυτή η άσκηση θα σε ωφελήσει γιατί σταδιακά θα νιώθεις όλο και πιο άνετα καθώς μιλάς αγγλικά. Εκτός από την ανάγνωση, φρόντισε να σκεφτείς ένα θέμα, ρύθμισε ένα χρονόμετρο για 3-4 λεπτά και μίλα αναλύοντας το θέμα που επέλεξες.

Για παράδειγμα, ένα θέμα θα μπορούσε να ήταν τα Μ.Μ.Μ. και τα πλεονεκτήματα τους. Διαφορετικά, προσπάθησε όσο βρίσκεσαι μπροστά στον καθρέφτη, να διηγηθείς ένα παραμύθι που γνωρίζεις καλά, στα αγγλικά. Αν μάθεις, ακόμη, μερικούς γλωσσοδέτες, θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις και την προφορά σου.

Τραγούδησε τους στίχους αγγλικών τραγουδιών

Άλλος ένας τρόπος για να μάθεις να μιλάς καλά αγγλικά είναι να τραγουδάς τους στίχους των αγαπημένων σου αγγλικών τραγουδιών. Με αυτό το τρόπο θα αποκτήσεις μία μεγαλύτερη ευχέρεια στο λόγο. Επίσης, φρόντισε να παρακολουθείς συχνά διάφορες αγγλικές τηλεοπτικές εκπομπές, σειρές ή και podcast. Διάλεξε ένα απόσπασμα από μία από αυτές τις εκπομπές και επανέλαβε το, προσπαθώντας να ταιριάζει με την ταχύτητα και την προφορά των ομιλούντων.

Γνώρισε άτομα που έχουν μητρική γλώσσα τα αγγλικά

Επιπλέον, μία πολύ καλή ιδέα για να εξασκηθείς στον προφορικό λόγο είναι να γνωρίσεις άτομα που έχουν μητρική γλώσσα την αγγλική. Μαζί με έναν τέτοιο ομιλητή, θα έχεις την δυνατότητα να κάνεις άπειρες συζητήσεις και να βελτιώσεις την προφορά σου. Αν αναρωτιέσαι πού μπορείς να βρεις αγγλόφωνους ομιλητές, η απάντηση βρίσκεται στο διαδίκτυο. Βρες τις ομάδες στο facebook όπου συμμετέχουν αγγλόφωνα άτομα και γίνε μέλος. Επικοινώνησε μαζί τους, εξέφρασε τις απόψεις σου και σιγά-σιγά θα αποκτήσεις την ευχέρεια που επιθυμείς στο προφορικό λόγο.

Συνοψίζοντας, αν ακολουθήσεις κάποια ή και όλες τις παραπάνω συμβουλές, θα καταφέρεις σε σύντομο χρονικό διάστημα να μάθεις να μιλάς καλύτερα αγγλικά. Όταν φτάσεις σ΄ένα επιθυμητό αποτέλεσμα εκμάθησης και ταξιδέψεις σε μία αγγλόφωνη χώρα, θα μπορέσεις να τελειοποιήσεις τον προφορικό σου λόγο.