post

Προσλήφθηκες πρόσφατα σε μία νέα εργασία και ο εργοδότης σου ζητά να φορέσεις τα κατάλληλα εργατικά ρούχα; Η επαγγελματική ενδυμασία είναι κάτι που επιβάλλεται πολύ συχνά στους εργασιακούς χώρους. Τα σωστά ρούχα για εργασία θα προστατέψουν την υγεία σου εάν εκτίθεσαι σε άσχημες καιρικές συνθήκες ή σε επικίνδυνες χημικές ουσίες ή θα μειώσουν τους τραυματισμούς. Επίσης, θα σου εξασφαλίσουν ομοιομορφία με τους υπόλοιπους εργαζομένους της επιχείρησης. Όταν επιλέγεις ρούχα εργασίας πρέπει να λαμβάνεις σοβαρά υπόψιν σου το μέγεθος σου και το κλίμα και παρακάτω θα μάθεις και το γιατί

Ποιοι επαγγελματικοί τομείς απαιτούν ενδύματα εργασίας

Πολλά επαγγέλματα λόγω της φύσης των εργασιακών καθηκόντων απαιτούν τα κατάλληλα ρούχα για εργασία. Έτσι, πολύ συχνά επαγγελματικά ρούχα χρησιμοποιούν οι:

 • Εργάτες σε βιομηχανίες, εργοτάξια, εργαστήρια,
 • Ηλεκτρολόγοι,
 • Οικοδόμοι,
 • Διανομείς φαγητού ή άλλων ειδών παραγγελιών, ταχυδρόμοι,
 • Πυροσβέστες, αστυνομικοί,
 • Νοσοκόμοι, γιατροί, τραυματιοφορείς,
 • Υπάλληλοι σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις εστίασης,
 • Κηπουροί,
 • Μάγειρες, ζαχαροπλάστες,
 • Άτομα που εργάζονται στην κατασκευή δρόμων κλπ.

Ποιες είναι οι πιο συχνές κατηγορίες της επαγγελματικής ένδυσης

Η επαγγελματική ένδυση, όπως θα κατάλαβες ήδη, χρησιμοποιείται κυρίως όταν κάποιος εργάζεται σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις για την ασφάλεια του και υψηλοί κίνδυνοι. Αν αναζητήσεις σε καταστήματα πώλησης επαγγελματικών ρούχων, αυτά που ταιριάζουν καλύτερα σε σένα, θα προσέξεις πως διακρίνονται, όπως και τα συμβατά ρούχα, σε γυναικεία και ανδρικά. Αλλά χωρίζονται και σε άλλες κατηγορίες. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι ακόλουθες:

 • Ολόσωμες φόρμες εργασίας: Επιλέγονται από επαγγελματίες όπως πυροσβέστες, εργάτες εργοστασίου και αυτό γιατί χρειάζονται να προστατεύονται πλήρως από τους κινδύνους που συναντούν στην εργασία τους,
 • Φόρμες με τιράντες: οι συγκεκριμένες φόρμες αφήνουν ακάλυπτο το πάνω μέρος του σώματος των εργαζομένων, προκειμένου να εξασφαλίσουν την άνετη κίνηση των άνω άκρων. Διαθέτουν, επίσης, πολλές τσέπες για να τοποθετούν εκεί οι εργαζόμενοι τα διάφορα εργαλεία τους. Έτσι, είναι ιδανικές για τους ξυλουργούς, τους υδραυλικούς, τους ελαιοχρωματιστές,
 • Ρούχα υψηλής ορατότητας: Όσοι εργάζονται την νύχτα στο δρόμο ή σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό, πρέπει να φορούν ειδικά ρούχα υψηλής ορατότητας προκειμένου να γίνονται αντιληπτοί από τους οδηγούς αυτοκινήτων αλλά και από τους άλλους συναδέρφους που δουλεύουν μαζί.

Δύσκολες καιρικές συνθήκες και επιλογή των ιδανικών ρούχων εργασίας

Η επιλογή των σωστών ρούχων εργασίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εργάζεσαι το περισσότερο χρονικό διάστημα. Με πιο απλά λόγια, αν εργάζεσαι τον χειμώνα σε εξωτερικό χώρο, χρειάζεσαι ρούχα που θα σε προστατέψουν από το κρύο, δεν θα οδηγηθείς σε υποθερμία και θα μπορέσεις να εκτελέσεις με επιτυχία όλα τα καθήκοντα που ανέλαβες. Τέτοια ρούχα είναι τα ισοθερμικά που δημιουργούνται από υλικά που απομονώνουν την ζέστη αλλά και τα παρκά ψύχους.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διαλέξεις ρούχα για την εργασία σου που δεν θα σε αφήνουν έκθετο στις έντονες βροχοπτώσεις, στις χιονοπτώσεις και στους ισχυρούς ανέμους. Τα αντιανεμικά και αδιάβροχα μπουφάν είναι τα σωστά για αυτές τις περιπτώσεις. Η επαγγελματική ένδυση δεν οφείλει να σε προστατεύει μόνο τους χειμερινούς μήνες αλλά και τους καλοκαιρινούς.

Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, υπονομεύουν, επίσης, την υγεία των εργαζόμενων και μειώνουν σημαντικά την απόδοσή τους στην εργασία. Έτσι, πρέπει να φορούν ρούχα που θα τους διατηρούν δροσερούς και θα τους προστατεύουν από την θερμοπληξία.

Ενδύματα εργασίας και σωστό μέγεθος

Το σωστό μέγεθος είναι ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή των επαγγελματικών ρούχων. Αν δεν φοράς μεγάλα μεγέθη στα συμβατά ρούχα, το ίδιο πρέπει να κάνεις και στα εργατικά. Αν δεν επιλέξεις σωστά το μέγεθος, δεν θα είσαι ασφαλής καθώς θα εργάζεσαι. Τα φαρδιά ρούχα μπορούν να σε οδηγήσουν σε διάφορους τραυματισμούς στο εργασιακό χώρο, σε περίπτωση που σκοντάψεις κάπου. Αντίθετα, τα πολύ στενά ρούχα εργασίας θα σε εμποδίζουν να κινείσαι με άνεση και θα δυσχεραίνει την παραγωγικότητά σου.

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του κειμένου, γνώρισες όλους τους λόγους για τους οποίους  είναι αναγκαίο να επιλέγεις πάντα τα επαγγελματικά ρούχα ανάλογα με το μέγεθος που φοράς συνήθως αλλά και με τις καιρικές συνθήκες κάτω από τις οποίες θα κληθείς να δουλέψεις κάθε φορά.