post

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει μπει για τα καλά στην ζωή πολλών πρώην καπνιστών. Ακόμα και αυτοί που επιθυμούν την διακοπή του τείνουν προς αυτό. Σχετικά με άλλα προϊόντα ή υποκατάστατα που βοηθούν σε αυτή την περίπτωση, πάλι έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις. Μετά από μελέτες, έχει αποδειχθεί πως οι ουσίες που βρίσκονται στα υγρά αναπλήρωσης είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερές, συγκριτικά με το κοινό τσιγάρο. Έτσι, έχει γίνει πιο δημοφιλής μέθοδος εξαιτίας της αποτελεσματικότητας του. Παρόλα αυτά, υπάρχει η αντίθετη άποψη των επιστημόνων, σχετικά με τον εθισμό στη νικοτίνη. Είναι αλήθεια, άλλωστε, πως η μετάβαση από το ένα στο άλλο είναι πιο εύκολη εξαιτίας της ύπαρξης νικοτίνης. Ας δούμε πιο αναλυτικά το πόσο εθιστικό μπορεί να γίνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, λαμβάνοντας υπόψιν τους παρακάτω παράγοντες:

Ο εθισμός από τη νικοτίνη

Είναι γεγονός πως η διακοπή του καπνίσματος θεωρείται δύσκολη για τους περισσότερους καπνιστές. Η νικοτίνη οφείλεται για αυτό μιας που αποτελεί μια εθιστική ουσία. Οι ατμιστές που προτιμούν προϊόντα ατμίσματος με νικοτίνη είναι πιο δύσκολο να διακόψουν το άτμισμα σε σχέση, βέβαια, με εκείνους που προτιμούν υγρά αναπλήρωσης με 0% περιεκτικότητα. Στην πρώτη περίπτωση, η σωματική εξάρτηση δεν παύει να υφίσταται και για τους ατμιστές, ενώ στην δεύτερη όχι. Όμως, είναι δεδομένο πως το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το ψυχολογικό που θα δούμε παρακάτω.

Τι συμβαίνει με τα υγρά αναπλήρωσης

Το θετικό με τα υγρά αναπλήρωσης είναι πως μας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξουμε μόνοι μας τι αναλογία νικοτίνης θα προτιμήσουμε. Προς παράδειγμα, ένας πρώην καπνιστής μπορεί να επιλέξει ένα υγρό αναπλήρωσης με υψηλό ποσοστό. Έτσι, δεν θα νιώθει την ανάγκη να καπνίσει, αφότου θα λαμβάνει την κατάλληλη ποσότητα στον οργανισμό του. Στο εμπόριο κυκλοφορούν προϊόντα ατμίσματος σε διάφορες γεύσεις ή αρώματα που δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση. Σταδιακά, ένας ατμιστής μπορεί να μεταβεί από πχ. μια μέτρια περιεκτικότητα σε μηδενική και έτσι, να ξεφύγει από τον εθισμό της νικοτίνης.

Τι συμβαίνει με την ψυχολογική συνήθεια

Κάθε ατμιστής έχει κάποιες συνήθειες ή τελετουργικά σε καθημερινή βάση που σχετίζονται με το άτμισμα. Μπορεί πχ. να προτιμά να ατμίζει με τον καφέ ή το ποτό του. Με άλλα λόγια, ότι συμβαίνει σε ένα καπνιστή το ίδιο συμβαίνει και σε έναν ατμιστή. Μπορεί να αλλάζει το προϊόν ή ο τρόπος, αλλά όχι η συνήθεια να κάνει συγκεκριμένα πράγματα μέσα στη μέρα με συντροφιά ενός από τα δύο. Παράλληλα, η νικοτίνη επιδρά στην ψυχολογική κατάσταση, μας χαλαρώνει, ηρεμεί και μας κρατά σε εγρήγορση. Με αυτό ως δεδομένο, μπορούμε να θεωρήσουμε πως  το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να μας εθίσει.

Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

Μιας που το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει διαδοθεί περισσότερο στην αγορά τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί. Για παράδειγμα σχετικά με τον εθισμό σε αυτό, καθώς επίσης και τις επίσημες επιπτώσεις για το τι προκαλεί στην υγεία. Παρόλα αυτά, έχουν γίνει έρευνες που αποδεικνύουν πως είναι διπλάσιες οι πιθανότητες οι καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα με αυτό, αλλά παράλληλα και οι στμιστές να διακόψουν το άτμισμα. Βέβαια, αυτό συμβαίνει κυρίως όταν ένας ατμιστής προτιμήσει υγρό αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη και με την πάροδο του χρόνου.

Βλέποντας τα δεδομένα, είναι ξεκάθαρο πως οτιδήποτε περιέχει νικοτίνη μπορεί να μας εθίσει σε αυτό. Είτε πρόκειται για κάπνισμα είτε για ηλεκτρονικό τσιγάρο. Όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα οφέλη στην υγεία είναι εμφανή. Πρόκειται τόσο για την αποφυγή τοξικών ουσιών όσο και ως ψυχολογική συνήθεια, ενώ αποτελεί μια καλύτερη επιλογή με μακροχρόνια αποτελέσματα. Λαμβάνοντας υπόψιν στατιστικές, φαίνεται ξεκάθαρα πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένας τρόπος διακοπής του καπνίσματος που ξεπερνά κατά πολύ άλλες μεθόδους, όπως υποκατάστατα νικοτίνης ή φαρμακευτικά σκευάσματα. Οπότε, είναι καθαρά προσωπική επιλογή ενός ατμιστή στο να διακόψει ή όχι το άτμισμα.